Biografie


Tom Devaere (°1970) studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent in de klas van Frank Coppieters. In 1995 behaalde hij de Meestergraad contrabas.

Hij was tweede laureaat van de Nationale Instrumentenwedstrijd in Charleroi (1991).

Tijdens zijn studie volgde hij verschillende meestercursussen bij o.a. Duncan McTier(Londen),Jeff Bradetich (Chicago),Frantisek Posta(Praag) en Josef Niederhammer(Wenen).

Als solist was hij te horen in het Divertimento Concertante van Nino Rota met het Symfonisch Jeugdorkest van Vlaanderen en in het concerto voor contrabas en orkest in D van J.B.Vanhal met het Collegium Instrumentale Brugense. In 2006 vertolkte hij in het kader van het Mozartjaar de concertaria 'Per questa bella mano' KV 612 voor bas,obligaat contrabas en orkest. Hij werd begeleid door Anima Eterna Brugge o.l.v. Jos van Immerseel.

Zijn orkestervaring begon bij het European Union Youth Orchestra(1990-1992),het Youth Orchestra of a United Europe(Rusland 1991) en het Gustav Mahler Jugendorchester(1993)waarmee hij met verschillende bekende dirigenten en solisten speelde zoals Claudio Abbado,Vladimir Ashkenazy,Vaclav Neumann,Riccardo Chailly,Maxim Vengerov en Victoria Mullova.

Van1990 tot 2008 was hij vast lid van het Symfonieorkest Vlaanderen waar hij van 1994 tot 2003 aanvoerder was van de contrabasgroep.

Tom devaere is ook actief in de wereld van de oude muziek. Van 1993 tot 2007 was hij vast lid van La Petite Bande(Sigiswald Kuijken) en van 1996 tot 2014 van Anima Eterna Brugge (Jos van Immerseel). Daarnaast was hij ook van 2000 tot 2013 gastspeler bij het Freiburger Barockorchester. Deze ensembles brachten hem in de meeste landen van Europa, Japan, Rusland, China, Colombia, Peru, Bolivië, Mexico, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Hij verleent regelmatig ook zijn medewerking bij het Bach Collegium Japan, Il Gardellino, ensemble Explorations, Concerto Köln, Norsk Baroksolistene, Oxalys, I Solisti en het Spectra ensemble.

In 2005 richte hij samen met clavecinist - componist Frank Agsteribbe en de cultuurmanagers Tomas Bisschop en Hendrik Storme het barokorkest B'rock op.

De laatste jaren verdiepte hij zich in het leven en werk van zijn grootoom André Devaere (1890-1914), pianist en componist. Meer info op https://www.andredevaere.net